Καναρίνια χρώματος

SERINUS CANARIA

Απο εδώ άρχισαν όλα…………….. SERINUS CANARIA.
Το άγριο καναρίνι.Ο πρόγονος του  σημερινού σπιτικού καναρινιού μας.
Τάξις: Passeriformes
Οικογένεια: Fringillidae
Γένος:  Serinus
Περί το 1470, οι Ισπανοί και Πορτογάλοι θαλασσοπόροι ήσαν οι πρώτοι, που εκτίμησαν τα πλούσια προσόντα του και το μετέφεραν στις χώρες τους κατά την επιστροφή τους.Για μεγάλο χρονικό διάστημα λέγεται οτι αφού έγινε κτήμα μοναχών, έγινε ένα πολύ δυσεύρετο και σπάνιο «δώρο» για τους ευγενούς καταγωγής Ευρωπαίους. Οι ιστορίες και οι μύθοι πολλοί,που καλύπτουν την διαδρομή του. Στίς μέρες μας πλέον  έχει «εξελιχθεί»   στο serinus canaria domesticus.Mια ποικιλία που χωρίστηκε σε τρία μέρη, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίον εκτρέφονται.Στα καναρίνια ΦΩΝΗΣ,σ’ αυτά της κατηγορίας ΧΡΩΜΑΤΟΣ και στα καναρίνια ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ-ΤΥΠΟΥ. Ολα είναι υπέροχα,γι’ αυτό αξίζουν κάθε προσοχή, αγάπη και φροντίδα.
……….και κάπως έτσι είναι η κατηγορία ΧΡΩΜΑΤΟΣ σήμερα

kanarinia_xromatos

ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

-Για όλους τους λάτρεις αυτού του ωδικού, το χρώμα του ήταν πάντα ένας ιδιαίτερος παράγοντας. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που βαραίνει αποφασιστικά, για την αγορά του ενός ή του άλλου…τενόρου μας. Μια γενική περιγραφή του εύρους της χρωματικής παλέτας που συναντάμε σ’ αυτά τα σπιτικά ωδικά πουλιά, θα την έδινε η λέξη ΠΑΝΧΡΩΜΙΑ. Υπάρχει μια μεγάλη χρωματική γκάμα που προέκυψε από τις συνεχείς μεταλλάξεις του αρχέγονου σκουροπράσινου άγριου προγόνου του.—Για να κάνει κάποιος μιαν αρχή, να βάλει σε σειρά ας πούμε, τα πουλιά αυτά, θα πρέπει να ξεκινήσει λέγοντας ότι χωρίζονται σε δυό μεγάλες κατηγορίες. Στα (σκουρόχρωμα) ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ, και τα (καθαρού χρώματος) ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ.

Οι μελανίνες και το λιπόχρωμα υπάρχουν σε όλα τα καναρίνια. Στα μελανινικά ,το αποτέλεσμα της ύπαρξης των μελανινών, είναι η παρουσία σκούρων γραμμών, σκούρων περιοχών ή  και σημαδιών στην εξωτερική εμφάνιση των πουλιών. Η ύπαρξη του  λιποχρώματος  εμφανίζεται σαν απόχρωση βάσης – φόντου. Στα μελανίνης, για όλες τις κλίμακες στις σκούρες αποχρώσεις, από μαύρες έως ασημί και γκρί ανοικτό, αλλά και από καφέ σκούρο έως μπεζ και ζαχαρί ευθύνονται οι μελανίνες.Ενώ στα λιποχρωμικά, με τα καθαρά χρώματα, όπως το κόκκινο το λευκό ή το κίτρινο ευθύνονται… ΚΑΙ ΠΑΛΙ οι μελανίνες, αλλά τώρα, με τον αντίθετο τρόπο. Με την απουσία τους. Για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, όχι με την απουσία τους, αλλά με την αναστολή της εμφάνισής τους, και αυτό διότι το αρχέγονο γονίδιο της μελανίνης είναι παρόν, αλλά το γονίδιο που ρυθμίζει και επιτρέπει την παρουσία της, έχει υποστεί ριζική μετάλλαξη. Ετσι λοιπόν  αυτά  τα καναρίνια έχουν απολύτως καθαρά χρώματα χωρίς σκούρες περιοχές.

kanarinia

-Στα λιποχρωμικά τα πράγματα είναι κάπως απλά, και για να μη μπούμε σε  λεπτομέρειες, θα έλεγα ότι δυό χρώματα είναι αυτά που αποτελούν την κατηγορία. Το κίτρινο και το κόκκινο. Ενα τρίτο, το λευκό, ουσιαστικά είναι η απουσία των δύο άλλων. Αυτά τα καναρίνια έχουν μελανίνες όπως όλα τα άλλα μα όπως είπαμε, τα γονίδια που παίζουν τον ρόλο του αναστολέα εμφάνισης της   μελανίνης, είναι εκείνα που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ την παρουσία της.
Κάποιες φορές την απόλυτη εμφάνιση του κόκκινου, του κίτρινου ή του λευκού διακόπτει η παρουσία ενός μελανού σημείου. Αυτό ας πούμε σαν επιβεβαίωση του κανόνα, και σημαίνει ότι…κάποιοι αναστολείς δεν έκαναν καλά την «δουλειά» τους.

-Στα μελανινικά αρχίζει το «μπλέξιμο», και αυτό γιατί σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχουν τόσες ποικιλίες, όσοι και οι  δυνατοί συνδιασμοί όλων των μελανινικών μεταλλάξεων με τα λιποχρώματα, που τώρα πλέον αποτελούν τα χρώματα βάσης, αλλά και με όλες τις κατηγορίες των υπαρχόντων πτερωμάτων. Κατ’αρχάς να πούμε ότι εδώ έχουμε δυό «σειρές» αποχρώσεων. Την ΜΑΥΡΗ και την ΚΑΦΕ.   Οι χρωστικές που είναι υπεύθυνες γι’αυτές τις αποχρώσεις είναι, για μεν την ΜΑΥΡΗ, οι ευμελανίνες (μαύρο-σκούρο καφέ και οι αραιώσεις τους),  για δε την ΚΑΦΕ, οι φαιομελανίνες (κανελλί και οι αραιώσεις του).  Αυτή η αναφορά στις αραιώσειςτων ευμελανινών και των φαιομελανινών γίνεται διότι όλες οι μεταλλάξεις που έχουν προκύψει και στις δυό σειρές είναι ποσοστά αραίωσης του μαύρου και του καφέ χρώματος, ή ακόμα και των δύο. Οι βασικές αποχρώσεις  Μαύρου και Καφέ , λέγονται και -Οξυδωμένες-,  και το χαρακτηριστικό τους είναι οι σκούρες αποχρώσεις, οι συνεχόμενες φαρδιές και έντονες γραμμές του σχεδίου πλάτης, αλλά και το ταυτόσημο χρώμα στο ράμφος και τα πόδια. Οι μεταλλάξεις των Οξυδομένων,  συναντόνται με την ονομασία -Αραιωμένα- και σαν χαρακτηριστικό έχουν την αραίωση (το άνοιγμα της απόχρωσης) άλλοτε των ευμελανινών (μαύρο-καφέ σκούρο), άλλοτε των φαιομελανινών (καφέ ανοικτό-κανελλί)  και κάποτε και των δυό μαζί. Αυτά  σαν χαρακτηριστικό έχουν τις διακοπτόμενες , λεπτές  γραμμές του σχεδίου πλάτης αλλά και τον αποχρωματισμό του ράμφους και των ποδιών. Ισως είναι κάτι απλό στην κατανόηση, στην πράξη όμως υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην αναγνώριση  μιάς υποκατηγορίας από μη έμπειρα μάτια, διότι συνήθως οι μεταλλάξεις αυτές, είναι στην ουσία, πολύ μικρές διαφοροποιήσεις στα προυπάρχοντα πρότυπα.